DIJAFILM - LJUBAVNA AVANTURA

 

Pokrenite projekciju!

 

 

1963. snimio sam crno-bijeli igrani dijafilm, s jednostavnom ljubavnom pričom, koju sam nazvao: MOJ NOVI FRAJER. Tada sam imao deset godina. Bio sam dijete.
Dok su druga djeca jurila saonicama niz brijeg ja sam snimao. Dakako, volim sam i sanjke, ali film i gitara su mi bili najvažniji.

 

Smislio sam priču, pronašao glumce (sestra i susjedstvo), sve kadrirao na licu mjesta, čak pripazio da eksponaža bude korektna obzirom na bjelinu snijega.

 

Eh! Ne bih ni danas bolje! Film sam snimio na specijalnom formatu, koji je polovica laika formata. To mi je omogućilo projekciju filma na zid s dječjim dijaprojektorom, kojeg sam dobio za moj rođendan, zajedno s filmovima; "Razmažena Mimi", "Tko ne radi ne treba da jede", "Vrabac i Lija", "Ježić Bežić i Baba Meca", "Tri praščića" i drugim.

 

Snimljeni film bio je negativ. Trebalo ga je prebaciti u pozitiv. Taj problem sam, također, riješio. Nije sasvim jednostavno, ali se moglo… Valja još napomenuti da sam film prikazivao uvečer u dvorištu kuće obitelji Heđi, koji su tada živjeli na Drvenoj pijaci. Dakako, ulaznice su se naplaćivale.

 

Film je iznimno vrijedan, jer osim priče o frajeru, i djevojčici koja ga želi uloviti, možete prošetati sokakom "Tri ruže" i Drvenom pijacom, davne 1963. godine.

 

 

Zoran